Tätä kirjoittaessani Euroopassa on havaittu lähes 200 000 ja Suomessakin lähes 800 koronatapausta, vaikka olemme vielä taudin suhteen alkumetreillä. Arvioiden mukaan tautipiikki saattaa pahentua toukokuun puoliväliin asti, ja menee vielä pitempään, ennen kuin se on selätetty. On selvää, että nyt on keskityttävä pitämään huoli terveydenhuollon kestävyydestä ja siitä, että saisimme leikattua tautihuippua.

Koulut, kirjastot, uimahallit ja museot on jo suljettu. Moni kannattaisi myös ulkonaliikkumiskieltoa tai muita paljon järeämpiä toimia. Perusoikeutemme ovat kuitenkin vahvasti kirjattu perustuslakiin, ja ilman välttämättömyyttä niitä ei voi ottaa käyttöön. Siksi toimien laajuutta on puntaroitava tarkasti. Toimien pitää olla myös oikea-aikaisia, jotta ne olisivat tehokkaita.

Suurinta merkitystä ei ole sillä, miten paljon meitä terveydenhuollon ulkopuolisia pystytään testaamaan taudin varalta vaan sillä, että meistä jokainen nyt pesee käsiä, pysyy pienessäkin flunssassa kotona, välttää turhia tapaamisia ja pitää välttämättömissäkin kohtaamisissa reilun metrin turvavälin.

Seuraavassa vaiheessa tulee sitten hoidettavaksi talous eli se, miten saamme toimeentulon taattua mahdollisimman monelle työnsä menettävälle ja miten saamme pidettyä yritykset pystyssä. Jo nyt käyttöön on otettu yksi Suomen historian suurimmista talouspaketeista, arvoltaan yhteensä 15 miljardin euroa.

Ihmisten välttämättömän toimeentulon ja huolenpidon turvaaminen on perustuslakiin kirjattu perusoikeus, joka menee kriisissä byrokratian edelle. Lisäbudjetti sisältää 400 miljoonan euron edestä suoria panostuksia niin sosiaaliturvaan ja terveydenhuoltoon kuin työpaikkojen säilyttämiseen. Ohje myös on, että kriisiaikana sosiaaliturvan ehtoja tulkittaisiin mahdollisimman joustavasti.

Työttömyyskorvausta saavat jatkossa myös täysipäiväisesti yritystoimintaa harjoittavat yrittäjät – myös freelancerit ja yksinyrittäjät, työeläkemaksuja on tilapäisesti alennettu, TyEL-, YEL-, MyEL- ja MEL-maksua lykätään kolmella kuukaudella, YT-neuvottelujen vähimmäisaikoja lyhennetään lomautustilanteessa viiteen päivään, Finnveran luotto- ja takaustappiokorvaus nostetaan 80 prosenttiin. Yrittäjän kannattaa nyt yrityksen kassavarojen sakatessa ottaa välittömästi yhteys omaan vuokranantajaansa ja pankkiinsa. Moni taloyhtiö on jo nyt antanut huojennuksia vuokranmaksuun lähikuukausille. Alle 150 000 euron tarpeisiin pankki voi hakea 80 %:n takausta Finnveralta. Finnvera lupaa käsitellä myös isommat hakemukset aina 1 miljoonaan euroon asti nopeutetusti.

On selvää, että pääosin takausten kautta tuleva tuki ei tavoita kaikkia yrityksiä, mutta se takaa sen, että tuki ohjautuu sellaisille yrityksille, joilla on nimenomaan koronan aiheuttamia vaikeuksia ja joilla on selviytymisen edellytyksiä myös koronan jälkeen.

Business Finlandin uusien rahoituspalveluiden kohteena ovat yritykset, joiden liiketoiminta kärsii koronavirustilanteesta. Jo nyt listalla ovat ainakin matkailu oheispalveluineen, luovat ja esittävät alat sekä kaikki toimialat, joiden alihankintaketjujen toimivuuteen koronavirustilanne on vaikuttanut tai vaikuttamassa.

Tämäkään ei riitä. Lisää apupaketteja on tulossa, ja kriisin etenemisen myötä on valmistauduttava tukemaan myös kuntia.

Korona on tuonut meille vuosikymmenien pahimman terveys- ja talouskriisin. Nyt ei kannata kritisoida kriisiterveysviranomaisten terveyden, huoltovarmuuden, perustuslain, kansainvälisten suhteiden ja talouden kannalta laajasti pohtimia ja hyvin perusteltuja toimia, vaikka selvää on myös se, että poikkeuksellisessa tilanteessa tehdään myös virheitä. Analyysin ja pohdinnan aika tulee sitten, kunhan tauti saadaan kuriin. Nyt on tärkeintä noudattaa niitä ohjeita, eli pestä käsiä, välttää ulkopuolisia ihmisiä ja kulkuneuvoja, pysyä kotona ja pitää metrin turvaväliä kaikkialla. Nämä ohjeet tarkentuvat joka päivä taudin edetessä. Koronan myllerryksessä ei tarvitse silti unohtaa ystäviä, rakkautta, luontoa eikä liikuntaa, vaikka keinot kaikessa saattavat vaihdella. Yhdessä me selviydymme tästäkin.