Kaakkois-Suomen vihreät kuulivat ajankohtaisen katsauksen Al-Holin tilanteesta ja ottivat kantaa Kaakkois-Suomea koskeviin ratahankkeisiin syyskokouksessaan 14.12. Mikkelissä. Tärkeimpänä asiana nähtiin alueen raideliikenteen toimintakyvyn ja palvelutason varmistaminen. Lisäksi piirihallitukseen valittiin neljä uutta henkilöä eronneiden tilalle.

Vihreiden piiritoimijoiden kanta Al-Holin leirin vaikeaan tilanteeseen on selvä: lapset on saatava turvaan. Vihreillä ministereillä on tässä koko puolueen tuki. On ilo tehdä töitä puolueessa, jonka linja lasten oikeuksien ja ihmisoikeuksien puolustamisessa on selvä ja kirkas, totesi puoluesihteeri Veli Liikanen syyskokouksen avajaispuheessaan.

– Turvallisuuden näkökulmasta olisi joka tapauksessa tärkeää, että suomalaisten paluu tapahtuu hallitusti. Silloin he ovat heti viranomaisten toimenpiteiden piirissä. Lapset haetaan turvaan ja mahdollisesti mukana palaavien äitien osalta käynnistetään rikostutkinta. Oikeusvaltioperiaatteesta tulee pitää kiinni, kokouksessa vieraillut kansanedustaja Hanna Holopainen linjasi.

Yksittäisiin ratalinjauksiin syyskokous ei ottanut kantaa, vaan painotti kokonaiskuvan ja tekeillä olevan selvityksen huomioimista ratkaisujen suhteen.
– Meidän on yhdessä pidettävä huoli, ettei Kaakkois-Suomi jää huomiotta, kun valtio panostaa ratahankkeisiin muualla Suomessa, painotti piirin puheenjohtaja Juha Attenberg.

Lisäksi syyskokous täydensi piirihallitusta. Nykyisen piirihallituksen kaksivuotinen toimikausi on vuoden 2019 alusta vuoden 2020 loppuun. Piirihallituksen varsinaisiksi jäseniksi valittiin Anne Nisula Haminasta, Mervi Haakana Kotkasta ja Karri Tahvanainen Savonlinnasta. Haakana ja Tahvanainen siirtyivät varsinaisiksi jäseniksi varajäsenten paikoilta. Haakanan varajäseneksi valittiin Ritva Jukkara-Lyytinen Kotkasta ja Tahvanaisen varajäseneksi valittiin Lauri Kosonen Savonlinnasta. Ninni Kuparinen Lappeenrannasta valittiin piirihallituksen varajäseneksi.

Syyskokous vahvisti myös toimintasuunnitelman ja talousarvion vuodelle 2020. Kaakkois-Suomen vihreät aloittavat valmistautumisen vuoden 2021 kuntavaaleihin. Tavoitteena on saada lisää vihreitä valtuutettuja Etelä-Karjalaan, Etelä-Savoon ja Kymenlaaksoon. Lisäksi tavoitteena on mahdollistaa vihreän ehdokkaan äänestäminen kunnissa, joissa se ei ole ollut aiemmin mahdollista. Piiri etsii ja ottaa vastaan vinkkejä henkilöistä, jotka ovat halukkaita toimimaan vihreinä ehdokkaina.

Kannanotto kokonaisuudessaan: Kaakon raideliikennettä parantamalla torjutaan ilmastonmuutosta ja luodaan elinvoimaa.

Piirihallituksen uusi kokoonpano:
Juha Attenberg, puheenjohtaja, Kotka
Kimmo Klemola, varapuheenjohtaja, Lappeenranta
Maisa Juntunen, varapuheenjohtaja, Kangasniemi
Jonne Mustonen, Lappeenranta; varajäsen Päivi Marttila, Imatra
Erkka Koskinen, Kouvola; varajäsen Pinla Nokkanen, Kouvola
Tiina Rosberg, Kotka; varajäsen Hanna-Kaisa Lähde, Kotka
Kauko Väisänen, Mikkeli; varajäsen Jukka Saikkonen, Mikkeli
Karri Tahvanainen, Savonlinna; varajäsen Lauri Kosonen, Savonlinna
Mika Majamäki, Pieksämäki; varajäsen Jorma Karjalainen, Pieksämäki
Anne Nisula, Hamina; varajäsen Taina Lappalainen, Hamina
Mervi Haakana, Kotka; varajäsen Ritva Jukkara-Lyytinen, Kotka
Sonja Kähäri, Ruokolahti; varajäsen Ninni Kuparinen, Lappeenranta